NOVA község honlapján!

Üdvözöljük

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Nováért és Gyermekekért Alapítvány
 
Alapítványunk 1999. áprilisában jött létre a község lakóinak kezdeményezésére. A megalakulásakor a falu vezetésének munkáját sok kritika érte, nagyon mélyponton volt községünkben a közösségi élet. Ez a hiány olyan űrt, vákuumot hozott létre, hogy, mint minden civil szervezetet, alapítványunkat is szinte szükségszerűen, életre hívta. Mindannyian éreztük, hogy lehetne másként, jobban is. Egy civil szervezet adta lehetőségek kihasználásával végezzük, azóta is tevékenységünket. A célunk elsősorban csodálatos fekvésű, természeti adottságú környezetünk természeti és épített értékeinek védelme és a benne élő emberek, elsősorban gyermekeink oktatási, művelődési, szórakozási, sportolási lehetőségeinek javítása közös összefogással, pályázati pénzek kihasználásával. Rendezvényeinket mindig az vezérli, hogy minél több embert mozgósítsunk, minél többen együtt, közösen vegyünk részt. Eddig még bárkit megszólítottunk, mindenki szívesen segített, örömmel adta azt, ami tőle telhető ahhoz, hogy mind többen jól érezhessük magunkat.
Rájöttünk, hogy nem a pénz a lényeg, bár természetesen arra is szükség van, de sokkal fontosabb, hogy közös célokért együtt tevékenykedhessünk.
Néhány ember az alapítvány képviselőjeként összefogja, vezeti az alapítvány működését, de működésünk eredménye, az alapító okiratunkban foglaltaknak megfelelően a község lakóinak ötletei, igényei szerint, a közös munkák, és együtt tevékenykedések eredményeként jön létre.

A megalakulásunkhoz képest gyökeresen megváltoztak a körülmények községünkben, ehhez alkalmazkodva változnia kellett az alapítvány működésének is.
Ma két fő pillére van tevékenységünknek.
- Rendezvények szervezése,  
- a Nova Fitness kondi terem segítségével az egészséges életmódra nevelés.

Eddig már számos rendezvény fűződik az alapítvány nevéhez. Valentin, Mikulás bál, karácsonyi vásár, Májusfaállítás, rönkhúzó verseny, vidám sportvetélkedők, kézműves foglalkozások, Szent Iván napi mulatság Konc hegyen, sátortábor Gosztolán, gyönyörű templomunkban komolyzenei hangversenyek, játszótér, közösségi tér kialakítása Konc hegyen, festmény kiállítások szervezése. Évről évre más-más programok megvalósításával, alkalmazkodva a változó körülményekhez. Továbbra is tervezünk hagyományokat őrző közösségi programokat szervezni, mindezeket újabb pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani. Belföldi és külföldi partnerszervezetekkel együttműködve cserelátogatásokon részt venni, szakmai tapasztalatokat gyűjteni, kapcsolódási pontokat keresni, mind több ember számára, mind választékosabb kínálatot nyújtani.
Községünkben nagy múltra tekint vissza a népzenei hagyományok őrzése, ápolása, alapítványunk fontos feladatának tekinti minden segítséget megadni e területen is. Aktívan vettünk részt a korábban nagy sikereket elérő népdalkör újjászervezésében, mely Szabóné, Bátorfi Mária vezetésével 2002-ben Göcsej Szíve dalkör néven kezdte meg működését. Rövid fennállásuk alatt, már szép sikerekkel büszkélkedhetnek és viszik falunk jó hírét a dalos találkozókra. Gyermekeink, fiataljaink között is sok tehetség van. Rendezvényeinken lehetőséget kívánunk nyújtani nekik, hogy megmutathassák magukat. Nagy örömmel figyeljük tehetséges fiataljaink első szárny próbálgatásait, jó látni kiteljesedésüket.
Régi tervünk egy népi táncház indítása, ahol különböző korcsoportokban ismerkedhetnek meg községünk lakói az eredeti magyar népzenével és a néptáncunk lépéseivel.
 
Nova-Fitness
"Egészségesen élni jó",
"Ép testben ép lélek",
"Tudatformálás az egészség és a művelődés terén"
"Egészségesen és aktívan"
 
Ezek azok a jelmondatok, melyek irányítják alapítványunk vezetőit az egészséges életmódra nevelésben. Az alapítványt életre hívó és működtető személyek számára mindig is fontos volt a helyes életmódvezetés. Ennek mind alaposabb elsajátításában, terjesztésében kívánunk közreműködni. Tudjuk, hogy az egészség megőrzésének és visszaszerzésének alapja a rendszeres testmozgás. Ahhoz, hogy ez természetes igénye legyen az embereknek, már gyermekkorban kell hozzászokni. Községünk általános iskolájában sok egyéb hiányosság mellett nagy probléma volt, hogy nincs tornaterem. Gyermekeink a szabadtéri sportpályán mozognak testnevelés órákon. Rossz időben, télen, csak az osztálytermekben van némi lehetőségük a testmozgásra. Hogy ezen változtatni tudjunk, első nagy tervünk egy tornaterem építése volt, melyre rá kellett jönnünk, hogy túl nagy cél, meghaladja lehetőségeinket. Az Önkormányzat tulajdonában voltak használaton kívüli, nagyon rossz állapotú helyiségek, melyeket rendelkezésünkre bocsátottak egy kondi terem kialakításához. Próbáltunk pályázati forrásokhoz jutni, de nem jártunk sikerrel, így teljesen önerőből, összefogással, adományokból, társadalmi munkával hoztuk létre, és 2004 óta működtetjük a "Nova Fitness" kondi termet. Minden izmot megmozgató kondi gépek, szauna áll rendelkezésére bárki érdeklődőnek. Községünkben szakavatott gyógy masszőr, gyógytornász, sport tréner tevékenykedik és segít bárkinek egyénre szabott edzésterv kialakításában. Pályázaton nyert pénzből megvalósítottuk a kondi terem előtti terület parkosítását és felépíttettük a "Mindenki kemencéjét". Ez a szabadidő park lehetőséget teremt kis csoportos foglalkozások, tréningek, szabadtéri ismeretterjesztő előadások szervezésére.
Az Egészséges Településekért Alapítvány pályázatán nyert összegből megvásároltuk másik régi dédelgetett vágyunk, az erdei tornapálya fa torna eszközeit. 2006. évben tervezzük a torna pálya kiépítését és ezzel is hozzájárulni községünk lakói és más idelátogató számára, a friss jó levegőn való testedzéséhez, sport vetélkedők rendezésére.
A testi egészség megszerzése mellett a lelki egészség, harmónia kialakításában jógaoktató, feng shui szakértő, asztrológus, bioenergetikus, pszichoterapeuta, kineziológus nyújt segítséget az érdeklődőknek.
 
Az alapítvány képviselője:
Dr. Vörös Annamária

Eseménynaptár

Március 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Időjárás

Itthon.hu

Hirdetés

NKA

Hirdetés